Pagina 1: Inleiding | Pagina 2: Onderzoek 1995 | Pagina 3: Onderzoek 1997 | Pagina 4: Onderzoek 1997 (vervolg) |
Een toppunt van toeval (?).
Van oorsprong niet. Natuurlijk werd Piet, die bij een grote, belangrijke, misschien wel heilige eikenboom woonde, of bij een groepje eikenbomen, Piet van de Eik, of Piet van de Eiken genoemd. Vaak stonden die eiken op een wal. En dat was in een groot deel van Europa zo. Niet alleen in Vierhouten.
Om na te gaan hoe mijn naam was ontstaan (de naam dus van de schrijver van dit artikel), vertrokken mijn vrouw en ik in de vakantie naar de streek, naar het thuisland van mijn voorouders. En daar ontdekten wij eigenlijk hoe de eikenwallen waren ontstaan. En om het verhaal uit deel 2 en deel 3 niet al te eenzijdig gericht te houden op alleen maar de omgeving van Vierhouten, waardoor men de betrouwbaarheid van de in deel 2 en 3 gedane beweringen over het ontstaan van eikenwallen in twijfel zou kunnen trekken, wil ik hier verhalen wat wij daaromtrent in het buitenland precies ontdekten.
Nu moet ik natuurlijk, om duidelijk te maken wat het bovenbeschreven verband is tussen die eikenwallen en mijn naam, eerst vertellen hoe ik eigelijk heet. En wat dus de naam is van mijn 2 zoons Rombout Quené en Peter Quené, die beiden hun woningen hebben op de Eikenwal te Vierhouten. Op de volgende pagina's van dit deel 4 volgt dan de uitleg van die naam en van dat verband.
Wordt vervolgd.
Ook uw bijdragen tot de geschiedenis van de eikenwal zijn welkom.
Stuur uw eigen geschiedenis die u zelf hebt meegemaakt op de Eikenwal
aan de schrijver Cor Quené:
corq@hetnet.nl